De Kracht Van Woorden

Ja, je leest het goed, voor iemand die heel erg houdt van de woordenloze expressie, is dit misschien een vreemde uitspraak. En toch is er een verband, omdat het niet zozeer gaat om het woord, maar de energie van het woord. 

 

Het opslaan van emoties, gedachten gebeurt soms plotsklaps (als je ineens iets heel ernstigs meemaakt), en soms gaat het geleidelijk aan. Als jou bijvoorbeeld stelselmatig is verteld dat je 'het allemaal niet goed doet' kan zich dat in je lijf vastzetten als "ik ben niet goed genoeg", waardoor je een laag gevoel van eigenwaarde ontwikkelt, onzeker bent, bang om vrienden of geliefden écht te ontmoeten in de diepte.

 

Maar soms sluipt het op een hele sneaky manier binnen. Het viel mij weer een keer op door de Spaanse uitdrukking "Menos Mal" (letterlijk: minder slecht, maar de Nederlandse vertaling zou zijn: des te beter!) Ook spreek ik vaker met mensen die zich onbewust uiten in een ontkenningsvorm. Het is meestal bijvoorbeeld "minder slecht", "niet zo heel slecht". Kortom: het is nog altijd slecht. Terwijl deze persoon eigenlijk bedoelt te zeggen: "veel beter", "hartstikke goed". 

 

Als je op deze manier spreekt (in de ontkenningsvorm) ontzeg je jezelf de heilzame werking van het positieve 'goed'. Als je al een tendens hebt om de dingen wat zwaar op te pakken in je leven, dan helpt het steeds maar bevestigen dat iets 'slecht' is, zij het dan minder, niet echt.

 

Natuurlijk kan het soms ook écht slecht of moeilijk zijn, en dan kan het juist heel krachtig zijn om dat te benoemen. 

 

Ik wil je uitdagen om eens te letten op jouw woordgebruik de komende tijd. Waar zwak je iets positiefs af, waardoor de blijdschap daarover niet kan doorsijpelen? En kun je een andere manier vinden om het te benoemen? 

 

Wil je een keer samen kijken naar hoe jij de dingen ervaart of uit? Zin in een online expressie-sessie (dat is toch al een verrukkelijk woord?!), neem dan contact op via mijn contactpagina. Je kunt bij mij terecht voor een persoonlijke retraite in mijn huis in Andalusië. Natuurlijk ontmoet ik je ook heel graag op één van de spirituele reizen in Andalusië of inspiratiemidweeks in Drenthe van Mi Cuento Reizen

Reactie schrijven

Commentaren: 0